Гергьовден – 6 май – е един от най-тачените български празници, посветен на Свети Георги Победоносец и символизиращ храбростта, пролетното възраждане и плодородието. Традицията повелява на трапезата да присъства агнешко месо – знак на жертвоприношение и благословия. В следващите редове ще ви представим класическа рецепта за печено агнешко с дроб сарма – ястие, което съчетава вкус, история и празничен дух

Необходими продукти:

За агнешкото:

  • 1 агнешка плешка (около 2,5 – 3 кг)
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 супена лъжица червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • 100 мл олио или масло
  • 200 мл вода или бяло вино

За дроб сармата:

  • 500 г агнешки дреболии (черен дроб, сърце, бъбреци)
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 яйце
  • 200 г кисело мляко
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Агнешката плешка се измива и подсушава. С остър нож се правят малки прорези, в които се поставят скилидки чесън и листенца джоджен. Месото се натърква със смес от сол, черен пипер, червен пипер и мазнината. Поставя се в тава, залива се с водата или виното, покрива се с фолио и се пече на 180°C около 2,5 – 3 часа, докато месото стане крехко и се отделя от костта.

Дреболиите се сваряват предварително и се нарязват на ситно. В дълбок съд се запържва пресният лук, добавят се оризът, дреболиите и част от джоджена. Залива се с 2 ч.ч. от бульона, в който са врели дреболиите. Подправя се на вкус и се прехвърля в тава. Пече се около 30 минути. След това се залива със смес от разбитото яйце, киселото мляко и останалия джоджен и се запича до златиста коричка.

Рецепта за Гергьовденско агнешко с дроб сарма

С какво да сервирате:

Поднесете агнешкото и дроб сармата с кисело мляко или айрян и зелена салата с репички. Чаша червено вино от местен сорт ще подчертае празничния вкус.

Празник с корени и вкус

Гергьовден е не само ден за почит, но и време за събиране с близки. Мирисът на печено агнешко, ароматът на джоджен и звуците на българската народна музика превръщат празника в истински празник на духа и традицията.

Честит Гергьовден на всички именици и на тези, които носят храбростта в сърцето си!