Висшият избирателен съд на Бразилия даде на бившия президент Жаир Болсонаро три дни, за да обясни съдържанието на проектодекрет, който инсценира държавен преврат, намерен в резиденцията на бивш министър, съобщи Си Ен Ен.

Срокът беше определен в решение на съдията от избирателния съд Бенедито Гонсалвеш от понеделник, който разпореди включването на документа в разследването срещу Болсонаро за предполагаема злоупотреба с власт по време на кампанията за президентските избори през октомври.

Привърженици на Болсонаро атакуваха правителствени сгради в Бразилия (видео)

Спорният текст представлява проект на указ, който би позволил на Болсонаро да въведе извънредно положение, за да се намеси във висшия избирателен съд и да отмени резултата от изборите на 30 октомври, на които той беше победен от Луис Инасио Лула да Силва.

Документът е намерен от Федералната полиция в резиденцията на Андерсон Торес, който е министър на правосъдието на Болсонаро и е задържан от събота по обвинение в предполагаемо бездействие, тъй като е отговарял за сигурността в Бразилия, когато хиляди радикали нахлуха в централите на президентството, Конгреса и Върховния съд.

Болсонаро бил приет в болница с „болки в корема“

Федералният върховен съд включи Болсонаро и в списъка на лицата, разследвани за насилствените събития от 8 януари, като организатор и подбудител на нападенията, извършени от екстремисти срещу трите власти в Бразилия.

Бившият президент, който в момента се намира в Съединените щати, е заподозрян, че е подтикнал поддръжниците си да нахлуят и да разрушат седалищата на парламента, президентството и Върховния съд на 8 януари.

Лула да Силва положи клетва като президент на Бразилия

Като основа за искането си прокурорите от наскоро сформираната група за борба с антидемократичните действия посочват видео, публикувано от Болсонаро два дни след безредиците. Във видеото се твърди, че президентът Лула да Силва не е избран от гласоподавателите, а посочен от Върховния съд и бразилската избирателна комисия.

Освен това видео досега Болсонаро се въздържа от коментари на изборите след изборната си загуба на 30 октомври. Той обаче преди вота многократно изрази съмнение в надеждността на системата за електронно гласуване в страната, а след изборите внесе искане за анулирането на милиони гласове, подадени чрез машините. Също така бившият президент така и не призна изборното си поражение.

Президентът Болсонаро напусна Бразилия

Ако бъде установено, че Болсонаро е отговорен за политическа злоупотреба и използване на официални медии в полза на кампанията, избирателният съд може да го осъди на политическа дисквалификация за срок от най-малко 8 години. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм