Луиз Инасио Лула да Силва встъпи в длъжност като президент на Бразилия, предаде Ройтерс.

За Лула да Силва, който е представител на бразилската левица, това ще бъде трети президентски мандат.

Президентът Болсонаро напусна Бразилия

Той бе президент по време на два последователни мандата от 2003 до 2010 г., победи през октомври досегашния президент Жаир Болсонаро, който е представител на крайната десница.

"Край на обезлесяването в района на Амазонка"

Лула да Силва е фар на надеждата отвъд Бразилия, не на последно място, когато става въпрос за опазване на климата: за разлика от предшественика си, той води кампания за спасяване на тропическите гори на Амазонка. В речта си след полагането на клетва Лула повтори целта си да сложи край на обезлесяването в Амазония.

Лула да Силва спечели изборите в Бразилия, Болсонаро мълчи

Малка преднина при изборната победа

Лула спечели изборите, но само с тънка като бръснач преднина. 77-годишният политик има много последователи, особено сред бедните, но много бразилци също го виждат като символ на корупцията и яростно го отхвърлят.

По време на предизборната кампания Лула обяви: "Работническата класа ще възстанови страната, елитът няма да може да го направи". Самият той израства в голяма бедност, като седмото от осемте деца на семейство на селскостопански работници в североизточния щат Пернамбуко.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм