Министерският съвет прие промени в Правилника на закона за социалното подпомагане, с които се увеличава броят на хората, които могат да ползват социални помощи. Това съобщи на брифинг служебният социален министър Лазар Лазаров.  По думите му с тези промени се осъществява завършването на законовата реформа и трансформация в областта на социалното подпомагане.

Служебният кабинет предлага от 1 юни правото и размерите на социалните помощи да се определя с линията на бедност, както и създаване на механизъм за редовна актуализация на социалните помощи.

Има ли пари за вдигане на пенсиите от 1 юли, или за пръв път то ще се отложи

Разширяването на лицата, които ще бъдат предмет на социално подпомагане се постига с поставянето на границата на бедността и облекчаване на достъпа до социални помощи.

Служебният кабинет предлага да се отпуска и помощ на лица, навършили 18 години и напускащи институции от резидентен тип. Помощта ще е за 3 месеца.

Търсят лични асистенти в Димитровград

Промяната има и  в разпоредбите за лица, кандидатстващи за социални помощи, с деца, които не посещават редовно училище или не са изпълнили препоръките за задължителни прегледи и имунизации. Преди те отпадаха от подпомагане.

Предлага се и промяна в размера на помощта, която държавата отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди. Сега тази сума представлява петкратния размер на гарантираният минимален доход, което възлиза на 375 лева. С измененията се предага помощта да е до трикратния размер на прага на бедността.

Министър Пулев: Ще подкрепим 340 фирми от Област Пловдив с над 50 млн. лв. по Плана за възстановяване

Лазар Лазаров уточни, че лицата ще могат да подават заявления на територията на цялата страна, предоставена е и възможността това да се случва и по електронен път.

По думите му системата за социално подпомагане е готова да прилага тези регламенти от 1 юни тази година. Лазаров уточни, че с промените страната ни изпълнява и изискванията и по Плана за възстановяване и устойчивост.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм