Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи увеличението на командировъчните в страната и чужбина. Сред основните промени е увеличението на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лева.

Предложенията за промени в наредбите за командировъчните в страната и за тези в чужбина, ще влязат в дневния ред на заседанието на Министерския съвет утре.

Минимална заплата 940 лева: Работодатели и синдикати са на различни мнения

Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров представи основните акценти в двата нормативни акта. Те не  са променяни съответно от 2004 и от 2008 година.

За командировките в страната Лазаров уточни кои са предвижданите промени, сред е увеличаване на средствата от 20 на 40 лв.

Социалният министър уточни, че се давя се и друга възможност - по преценка на командировъчния този процент да бъде увеличен до 200 на сто, за което е имало резерви от страна на работодателските организации.

КНСБ: Да няма работещи бедни, това е целта

Друга съществена промяна е заповедта за командировка да бъде издадена в електронен вид, според възможностите на съответното предприятие.

Сред промените е и начинът на отчитането на разходите при ползване на личен автомобил от страна на командированото лице.

Лазаров уточни, че Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина дава предложение за повишение на дневните командировъчни съобразно жизнения стандарт в държавата, в която се предвижда да пътува командированият.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм