„Хоризонтът ни е в България да няма работещи бедни, това е политическата цел, която трябва да си поставят всички, които искат да управляват“. Това каза днес в Благоевград президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

В Благоевград Димитров проведе мирен и мълчалив протест на работещите в МБАЛ. Градът бе поредната спирка на протестната кампания на синдиката под мотото: „Да защитим доходите от инфлация и работните места в кризата!”.

Протест в защита на доходите и работните места от инфлацията организират КНСБ в Пловдив

Пред медиите лидерът на КНСБ очерта четири основни групи искания към бъдещия парламент и евентуалното правителство.

„Политиците трябва да знаят какво искат хората на труда, за това започнахме протестната си кампания на 19 септември от „жълтите павета“ – триъгълникът на властта преди предстоящата тежка зима“, каза Пламен Димитров.

Според него решение има и те са в четири направления.

Първото е доходите да бъдат компенсирани изцяло с целия размер на инфлацията, която според НСИ е 18 на сто, но някои стоки са поскъпнали два пъти.

„Някои бяха индексирани, но не всички, за това в здравеопазването има протести, а работещите в РЗИ не са получили нито един лев“, каза лидерът на КНСБ.

КНСБ настоява за промени в работното време

Същото – компенсиране на доходите се иска и от частния сектор, където предстоят преговори.

Второто искане към политиците и работодателите е свързано с гарантирането/компенсирането/ на енергийните помощи.

Инж. Димитров припомни, че една трета от компенсираните до сега 632 хиляди небитови потребители са бюджетни организации – училища, болници и др.

Тези компенсации трябва да бъде гарантирано и да продължат до края на годината, а те са в размер на милиард лева на месец. А те не идват от бюджета, а се генерират от енергетиката, каза още Димитров.

Според лидера на КНСБ, ако тези компенсации не продължат и през първите месеци на 2023 г. се очакват масови съкращения.

КНСБ стартира национална протестна кампания (снимки)

„Според бизнеса 80 – 100 000 души могат да загубят своите работни места“, каза инж. Димитров.

Той каза, че третото искане от политиците е нуждата от газови компенсации и тяхното гарантиране.

Според него този важен механизъм го няма записан никъде. Той се надява новият кабинет или служебният, да отговорят на тези три искания.

„Четвъртото ни искане е да бъдат разширени и удвоени енергийните помощи за бедни, което според КНСБ е много по-лесно за изпълнение от предходните три, защото е по-евтино“, категоричен бе инж. Димитров.

Според него отпусканите до сега средства в размер на 620 лева не стигат да се купят същите кубици дърва. Държавата трябва да им гарантира на тези социално слаби слоеве да могат да си купят поне 6-7 кубика дърва, за да се отопляват и готвят поне в една стая през зимата.

504 лева да е линията на бедност предлага НСТС

„Който и да управлява България, трябва да го направи това, което искаме, тези четири неща“, категоричен бе лидерът на КНСБ.

Според него през 2023 г. доходите трябва да се увеличат поне с 12-13 на сто, а минималната работна заплата да си дойде на нивото. Или не по-малко от 50 на сто от средната за страната. Според Димитров размерът на МРЗ трябва да бъде усреднената средна РЗ за първите шест месеца на годината.

„Хоризонтът ни е в България да няма работещи бедни, това е политическата цел, която трябва да си поставят всички, които искат да управляват “, каза инж. Димитров.

След разговора днес с колегите от „Подкрепа“ , мога да кажа, че ние няма да спрем до тук – ножът не е дървен, акциите ни до сега са само началните акорди, каза още Пламен Димитров.

Според него положението е станало нетърпимо, което не иска нищо друго освен решения.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм