След празничните дни в Смолян ще заработи кабинет за безплатно ваксиниране на бременни жени срещу коклюш, които са в третия триместър, информира д-р Мими Кубатева, директор на Регионалната здравна инспекция. 

Желаещите могат да го направят в акушеро-гинекологичните кабинети на ДКЦ- Смолян. РЗИ-Смолян ще достави ваксина, закупена от Министерство на здравеопазването (МЗ).

 Освен това, от здравната инспекция в Смолян напомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш следва родителите, чиито деца не са имунизирани или реимунизирани на съответната възраст да се обърнат към личния лекар на детето си за ваксинация в най-кратък срок. За издирване на такива деца РЗИ-Смолян  уведомила с писмо общопрактикуващите лекари, както и медицинските специалисти в детските заведения и училища чрез кметовете. Освен това са дадени и указания на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ - Смолян за създаването на организация за изпращане на проби в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), с цел своевременна диагностика. Предстои такава да се организира по епидемични показания  от РЗИ, след сключване на договор с лаборатория.

Към момента в област Смолян няма регистриран случай на коклюш. За изминалата седмица са съобщени 16 случая на варицела сред деца от 0  до 14-годишна възраст и само 1 - над 30 години; 2 скарлатини и 4 ентероколита.  Епидемичната обстановка е спокойна, характерна за сезона.

За разлика от Смолян, в страната продължава да нараства броя на случаите на коклюш в 16 области, като  най-много са  в столицата. 

Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8%000. Болшинството от случаите са при деца, подлежащи на задължителни имунизации или реимунизации, припомнят още от РЗИ-Смолян.