Схема за мащабни данъчни измами при внос на луксозни леки и товарни автомобили разкриха при съвместни действия екипи на полицията, Националната агенция за приходите и прокуратурата. Претърсвания е имало в шест града - София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Само за последната година нанесената щета на държавния бюджет е за над 6 млн. лв.

Екипите на МВР, НАП и прокуратурата се задействат след подаден сигнал. Съвместната операция е проведена на 16 ноември. Разбита е престъпна група за данъчни измами, укриване и неплащане на данъчни задължения и пране на пари. Извършени са над 20 претърсвания на адреси, 14 от тях са на счетоводни кантори, като са иззети много доказателства, финансова документация, тефтери, записки, компютърни конфигурации и е-подписи.

Явор Серафимов, директор на ГДБОП, уточни, че при схемата става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили.

Чавдар Пастованов от Софийската градска прокуратура допълни, че се касае за мащабна схема за неправомерно приспадане на данъчен кредит. Предполага се, че за оборот от 30 милиона лева не е платен ДДС. Това е ставало чрез т.нар. „кухи фирми“.

Когато колите влизали в България от други страни в Европейския съюз, целта е била да стигнат до краен потребител. При тези сделки всеки клиент е платил 20% на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга фирма, която също участва по веригата.

Според прокуратурата разследването ще е сложно, тъй като ще са нужни много доказателства и редица експертизи.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм