„На 29-и май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София около 14 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“ около 15.00 часа“. Това заявиха в прессъобщение от Фонд „Цар Борис и Царица Йоана“.

Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар Фердинанд е положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му - принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска, се посочва в съобщението.

Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до двореца „Врана“. Там ще бъде посрещната от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод, и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната церемония ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд. 

Припомняме, че цар Фердинанд издъхва на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. 

Най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава

Фердинанд I е княз на България от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България от 22 септември 1908 г. до абдикирането му на 3 октомври 1918 г. Управлява България общо 31 години. На 22 септември 1908 г. заедно с провъзгласяване на независимостта на България Фердинанд I е обявен за „цар на българите“, с което се възстановява титлата на българските монарси от Първото и Второто царство.

Абдикира в полза на своя син - цар Борис III

На 3 октомври 1918 г. цар Фердинанд абдикира в полза на сина си Борис, след като България е загубила катастрофално от участието си в Първата световна война на страната на Централните сили и е изправена пред втората си национална катастрофа.

След като напуска България, цар Фердинанд никога не е допуснат да я посети отново, въпреки многократните му настоявания. Умира на 87 години в дома си в центъра на гр. Кобург на 10 септември 1948 г., надживял смъртта на двамата си синове и края на династията в България.