В понеделник бяха измерени температурни рекорди в страната, в София максималната температура достигна 30 градуса, това е лятна температура и рядко се измерва през април. Първите 16 дни от този месец са рекордно топли, в столицата средната денонощна температура прехвърли 15,4 градуса, което вероятно е рекордна стойност за дълги години назад.

Но предстои съществена промяна на времето и от лято ще се гмурнам направо в нещо като късна есен, с елементи на зима.

От северозапад през Централна Европа към Балканите се насочва студен въздух формиран над северни ширини. Заради специфичното разположение на центровете на високо и ниско налягане, този студен въздух безпрепятствено и бързо се спуска и към нашата страна. Това ще е началото на период от около една седмица, в който ще видим значително понижение на дневните температури и доста валежи от дъжд, а в планините и от сняг.

Промяната започва тази нощ, когато от северозапад ще започнат и превалявания, на места вероятно придружени и от гръмотевици. В сряда студеният фронта постепенно ще се придвижва от северозапад на югоизток и по него ще паднат и съществени валежи, възможни са гръмотевични бури, времето ще се влоши съществено, най-късно в източните и югоизточни части на страната. На запад ще започне да застудява и вече към края на деня температурите по високите западни полета, включително и в София значително ще се понижат.

В четвъртък ще сме под влиянието на циклон и валижите ще са на много места, сняг ще вали в по-високите планински части, дъжд в равнините на страната. На места са възможни и съществени валежи - следете краткосрочните прогнози на НИХМ.

Ако ще пътувате в планинските райони имайте едно на ум, разходките във високите пленински части не са препоръчителни.

В петък времето за малко ще се стабилизира, валежите ще са на по-малко места, но в събота към стрната ще се приближи и ще преминава нов средиземноморски циклон. Температурите още ще се понижат, тъй като от североизток ще нахлува и по-студен въздух. 

В събота се очакават съществени, на места проливни валежи от дъжд, в равнините, и от сняг в планините. Главно на юг и изток. Много сериозно ще се влоши обстановката в рило-родопската област. Там се очакват съществени валежи от сняг, образуване на нова снежна покривка и сериозни затруднания в трнанспорта. Затруднения в транспорта са възможни и през старопланинските проходи.

В събота следобед и вечерта, според прогнозите на синоптичните модели с днешна дата, над Източна и Североизточна България ще се създаде тежка синоптична обстановка. Центърът на циклона ще се предвижва през Черно море към Крим, от североизток вятърът ще се усили до бурен, ще има обилни валежи от дъжд по цялото крайбрежие, както и в големи части от Добруджа и цяла Североизточна България. Ако тази синоптична обстановка се реализира, там, както и в планините на Южна България, ще паднат големи количества дъжд - вероятно до 60 - 80 литра на кв. метър. В комбинация с валежите, температурите ще се понижат още и в събота е възможно да видим и валежи от сняг в по-ниските места. Например в южните квартали на София - Бояна, Княжево, Симеоново и др. В района на Самоков, моделите дори показват снежна покривка от над 10 см. Да видим.

В неделя остава студено, валежите би трябвало да са на по-малко места. 

В петък на заседанието на Синоптичната комисия ще имаме пълна яснота за ситуацията в събота. За момента изглежда да е наистина трудна.

В началото на следващата седмица също ще е студено за април, ще превалява дъжд, а към вторник - сряда е възможно нов средиземноморски циклон да донесе още валежи и лошо време.

Освен нашата страна лошото време ще обхване Балканите - в планините на Босна и Херцеговина ще вали обилен сняг, сняг ще вали и в Румъния, а в Централна Европа температурите няма да са по високи от 6 - 8 градуса през деня.

В района на София през следващата една седмица, поне до другата сряда, ни чака студено и мрачно време, дневните температури ще се колебаят в интервала 4 - 10 градуса, в различните дни, така че усещането за закъсняла зима ще е осезаемо.

Заради това очаквано влошаване на времето ще се създадат и по-тежки пътни условия. Бъдете внимателни, особено в планините, ако ви предстои пътуване, на места там ще е зима, карайте внимателно, не предпиемайте излишни пътувания. Следете краткосрочните прогнози на НИХМ.

Глобалната приземна температура остава практически без промяна - 14,56 градуса, според специализирания сайт temperature.global - това е с 0.56 градуса по-висока температура от приетата за средна приземна глобална температура от 14 градуса.