Вадете якета, по-топли връхни дрехи и есенните обувки, защото още в неделя ще усетим първите по-сериозни пориви на есента. Тя не се колебае тази година, а се готви да нахлуе устремно по нашите ширини и да понижи температурите с повече от 10 градуса.

В четвъртък и днес, в петък, имаме типично лятно време, с температури дори над 33 - 34 градуса на изток, но това са последните два истински летни дни. 

Вероятно толкова високи температури няма да измерим чак до следващото лято. От тази гледна точка, трябва днес да кажем "чао" на лятото и да се готвим за есента и зимата.

До 36 градуса за първия учебен ден

Не ни е приятно в Синпотичната комисия да говорим за студ, дори за сняг, докато септември не си е отишъл, но това се реалностите - предстои ни хладна, да не кажем и студена седмица.

Прогностична карта на по-ниските от обичайните температури в средата на следващата седмица. ClimateReanalayzer

Като казахме сняг, не си представяйте зима, но вероятно сняг ще падне по най-високите части на Рила и Пирин, вероятно и в Родопите в следващите дни. Това са първите сигнали на зимата, която хем е далеч, хем вече се вижда отвъд хоризонта.

Как изменението на климата влияе на вкуса на виното

Промяната започва още днес, тъй като Западните Балкани са под влиянието на център на ниско налягане, който ще донесе и над страната в събота валежи от дъжд. Времето ще е предимно облачно в първия почивен ден и ще видим превалявания от дъжд, а на места са възможни и гръмотевици.

В неделя от северозапад с умерен и силен вятър ще нахлува по-хладен въздух, валежи ще има на доста по-малко места, но температурите ще започнат да се понижават и това ще е началото на типично есенната седмица, която ни предстои.

В понеделник не се очакват валежи, но във вторник, според глобалния модел GFS, над страната, от запад на изток, ще премине атмосферен фронт ,по който ще видим валежи, а по най-високите части на планините и сняг.

Синоптичните модели спорят за дните с валежи през следващата седмица, американците дават валежи в едни дни, европейските модели в други, но тенденцията е важна - по-хладно и типично есенно време.

Експерти: Гъстото строителство повишава температурите

Ето защо следете прогнозите на НИМХ, краткосрочното прогнозиране е с висока точност и ще ви даде достатъчно информация 48 часа напред.

Това хладно време ще се задържи поне да края на следващата седмица, а може и по-дълго, но това е вече в сферата на спекулациите! 

Възможно е да видим в следващите 7 - 9 дни нов средиземноморски циклон, който да окаже влияние на времето у нас с валежи от дъжд и мрачно време. Това подсказва, че времето се разваля за по-продължителен период, но това е положението.

Нека имаме студена есен, но зимата да е топла, защото колкото и неприятно да е есенното време, то няма нищо общо със зимното, а тази зима ни вълнува особено силно заради цените на енергията. Дано се сбъднат глобалните прогнози за по-мека зима, но винаги имайте едно наум, защото природата е непредвидима.

Тайфунът Hinnamnor връхлетя Южна Корея

В Атлантика бушува една тропическа буря - Фиона, продължават изненадите с тазгодишния сезон на ураганите там, защото затишието продължава и това е необичайно.

В Далечния изток обаче бушува мощен тайфун от 3 - 4 категория, който се насочва към Южна Япония и е много вероятно там да създаде серриозни проблеми в следващите дни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм