Районен съд – Лом одобри споразумение между Районна прокуратура – Монтана, Териториално отделение – Лом, и защитата на подсъдимия В. Г. П. за извършени от него три престъпления - транспортиране на незаконно добити дърва за огрев, управление на автомобил с регистрационни табели за друго превозно средство и без да притежава свидетелство за управление на МПС. На 13 март 2023 г. вечерта в село Якимово служители на МВР спрели за проверка автомобил „Опел Вектра“, управляван от В. Г. П. При проверката полицаите констатирали, че шофьорът превозва незаконно добити от горския фонд без редовно писмено позволително 0,5 куб. метра дърва от вида «акация» на стойност 80 лева.

Констатирано било също, че автомобилът е с регистрационни табели с номера, издадени на друго МПС, а водачът не притежавал шофьорска книжка.

В хода на проверката станало ясно още, че В. Г. П. вече е бил наказван по административен ред за същото престъпление – управление без необходимите документи, като с наказателно постановление от 30 септември 2022 г. му е наложена глоба и от това наказание не е изтекла една година.

Пред съда В. Г. П. – 23 годишен, с основно образование, осъждан, по настоящем в затвора – Враца, където изтърпява наказание „Лишаване от свобода“ по друга присъда, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание 10 месеца „Лишаване от свобода“ ефективно за управление на автомобил с табели, издадени за друго МПС, 1 година „Лишаване от свобода“ ефективно и глоба от 500 лева за повторно управление на автомобил без изискваното от закона свидетелство и глоба от 100 лева за превозване на незаконно добити от друг 0,5 куб. м дърва, като случаят е маловажен.

Съдът определи на подсъдимия В. Г. Б. едно общо наказание, най-тежкото – 1 година „Лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим, както и глоба от 500 лева в полза на държавата.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.