В Германия държавата пое отговорност да преработи миналото, за разлика от България. Това заключение направи журналистът Райна Бройер в предаването "Кой Говори" по Дарик.

През 2021 г. в Германия излезе дебютният роман на Бройер: "Блок 317", в който разказва за първите години на прехода в България. През 2024 г. книгата се появи и на български език. 

"Книгата беше таргетирана за немската публика и бях позитивно изненадана, когато преди една година четох книгата на литературния фестивал в Русе. Тогава получих позитивизъм и подкрепа от българската публика и така се взе решението, книгата да се преведе", каза журналистът.

По думите ѝ личните истории са важни, но целта на книгата е общественият и колективният прочит.

"Когато започнах да пиша "Блок 317", си мислех за децата, които израстват в Германия и в немскоезични държави, те да разберат нещо за това, как са социализирани техните родители", каза Бройер.

Относно битката на обществото с пропагандата, тя заяви: "Младите хора са образовани да намират информация, докато по-възрастните, не смятам, че са имунизирани срещу пропагандата".

Според нея за дезинформация е необходимо институционално участие, включително в образованието.

За турбулентната политически ситуация в България, Бройер каза, че трябва открито да се говори за разкритията около "Турски поток", защото те засягат не само България, но и другите страни.

На въпрос какъв е образът на България през очите на немската преса, как Германия отразява българските медии, Бройер отговори: "Кореспондентите в Германия отразяват България доста без контра, базирано на факти".

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.