След съвместна обиколка с хеликоптер по южната граница на България президентът Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер постигнаха съгласие по темата за защитата на външната европейска граница и запазиха различни мнения по въпроса за вдигане на ветото за влизане в Шенген, което Австрия наложи на България и Румъния. Нехамер увери, че ще настоява Европейската комисия да отпусне 2 милиарда евро на страната ни за укрепване на границата. Той добави, че в момента Шенгенското пространство не функционира по начина, по който е идеята на общността. Според българския държавен глава Румен Радев това не е причина страната ни да е извън Шенген.

Социолог пред Дарик: У нас лидерът е този, който коли и беси, а не този, който може да води

И двамата държавни лидери споделят мнението, че охраната на външните граници на Европейски съюз е отговорност на всички страни-членки. Австрийският канцлер Карл Нехамер настоява България да получи подкрепа.

В контекста на евентуалното вдигане на австрийското вето за присъединяване на България и Румъния към Шенген, канцлерът Нехамер призна, че в момента Шенгенското пространство не работи по начина, по който е замислено.

Нинова: С връчването на мандата на БСП Радев се опитва да си върне подкрепата на българските социалисти, които предаде

Българският президент Румен Радев приветства разбирането на Нехамер по въпроса с общата европейска защита на външните граници на съюза. По темата за Шенген Радев е несъгласен с Нехамер.

Австрийският канцлер даде конкретен аргумент срещу приемането на България в Шенген.

Според държавния глава Румен Радев България охранява външните граници по-добре отколкото редица страни от Шенген.

Румен Радев пред Дарик: Гълъб Донев ще е следващият служебен премиер

По-рано днес двамата провериха от въздуха състоянието на границата ни с Турция. Канцлерът е на посещение в България по покана на Румен Радев.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм