Винаги съм твърдял, че политиците в България трябва да работят за съхраняване и развитие на отбранителните способности на българската армия. Това е наш първостепенен национален приоритет. Това каза президентът Румен Радев от Маджарово, където участва в Националното тракийско поклонение, посветено на 110 години от разорението на тракийските българи.

Радев отказа политически коментар от уважение към загиналите за свободата на Тракия.

Днес убеждението и призивът ни е, че не трябва да допускаме компромис с нашата сигурност и способност да защитим дома си и децата си. Това заяви президентът Румен Радев в Маджарово.

 „Днешният ден носи вековната мъка на няколко поколения тракийци, затова по традиция днес се събираме в този прекрасен български край с уникална природа и история, за да разровим жаравата на спомена и да почетем с мълчание голготата на предците ни“. 

Радев изтъкна, че Пантеонът костница в Маджарово е сред свещените места, съхранили трагичния спомен за погрома над тракийските българи, за хилядите зверски избити от свирепия башибозук, за невинните мъченици и безбройните разорени бежанци от Одринска и Беломорска Тракия.

„Пантеонът съхранява и спомена за шепата техни самоотвержени защитници, които все пак съумяха да защитят живота и честта на хиляди жени, деца и старци, тръгнали да дирят спасение в свободна България”.

Държавният глава отбеляза, че нашите предци са запазили достойнството и са съумели да съхранят здравия тракийски корен, от който са израснали нови всеотдайни поколения. По думите му те днес носят завета да не забравяме страшните уроци на миналото, но и да не търсим отмъщение.

Радев изтъкна, че хората от този край, знаят за този трагичен епизод не от учебниците по история, за съжаление.

„Подобни събития в нашите учебници стават все по-малко и описанието за тях се отдалечава все повече от действителността”.

Според него за тракийци това не е просто памет, а вяра, съвест, кръвна връзка и идентичност.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм