"Забраната на вноса на слънчоглед от Украйна и помощите за земеделците няма да успокоят протестиращите", заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ню Йорк, където е на посещение.

Той очерта като проблем и неравномерното разпределение на субсидии в земеделието, както и политиката на противопоставяне в сектора, която според него води кабинетът. По думите на държавния глава, за да се успокоят хората, е необходима устойчивост на решенията, които да дадат ясна перспектива за бъдещето, а в момента те виждат „Кърпеж”, така че да се намали напрежението.

"Държава не се управлява с бягство от отговорност, с квалификации, лозунги, противопоставяне на едни сектори от икономиката и обществото на други", заяви президентът във връзка с протестите на миньори, енергетици и земеделци.

Относно приемането ни в Шенген държавният глава заяви, че с Австрия трябва да се работи много по-активно, не само на високо политическо ниво, а и с представителите на научните среди, обществени организации и медиите, така че да се убеди австрийското обществото, че България заслужава да е член на шенгенското пространство.

В отговор на въпрос дали ДПС е част от управлението, държавният глава изтъкна, че Движението участва в процесите, свързани, с конституционните промени, което по думите му определя нашето бъдеще оттук нататък.

За открития край Тюленово дрон Румен Радев очерта като най-важен въпроса какво може да причини тази машина. Той повтори позицията си, че войната, по начина, по който се отнасяме към нея, ще повишава своята интензивност и ще разширява своя пространствен обхват.

Държавният глава свърза инцидента с дрона край Тюленово с недостатъчните средства за модернизация на българската армия и с недостига на кадри в нея.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм