Снощи беше открит общият дебат, на който присъства и президентът на Украйна Володимир Зеленски. В сряда е предвидено изказване на Радев и участие в Срещата на върха за климата, съобщават bTV.

Преди официалното откриване хиляди демонстранти от 700 организации протестираха в Ню Йорк с искане за повече действия срещу изменението на климата.

Продължава работна програма на президента Румен Радев в Съединените щати.

Държавният глава участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Земеделските производители в България са ощетени от това, че няма равенство между субсидиите, а и самото разпределение на субсидиите вътре в страната не е урегулирано по най-добрия начин. Това заяви на брифинг в Ню Йорк вчера президентът Румен Радев.

Според него трябва да бъдат попитани предишни правителства защо са способствали именно по такъв механизъм да се разделят парите. Радев заяви това в отговор на въпрос за протестите на земеделските производители у нас.

"Държава не се управлява с бягство от отговорност. Държава не се управлява с квалификации, с лозунги, с противопоставяне на едни сектори на икономиката и обществото с други". За да се управлява държавата, продължи той, трябва да се управлява по такъв начин, че да се спечели доверието на хората и това ще стане, когато правителството постави техните интереси на първо място.

Президентът коментира и темата с намерения на брега край Тюленово дрон с прикрепен към него боеприпас. Той припомни случая в Полша, при който ракета падна и уби двама цивилни. "Тя се оказа украинска. Ако беше руска, какво следва оттук нататък", попита риторично той.

"Неслучайно отдавна казах, че войната, по начина, по който се отнасяме към нея, ще повишава своята интензивност и ще разширява своя пространствен обхват", каза президентът. "Черно море вече е военна зона, как да го отречем. Там се свалят дронове, там плуват мини, там се спират търговки кораби от военни кораби, там се потапят военни кораби", заяви още той. Според него всичко това, ако не се вземат мерки и не се сложи час по-скоро край на тази война, тя непременно ще "пълзи" към България.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм