Морският туризъм в България не може да се слага под един знаменател от Дуранкулак до Синеморец, но ако остане изискването да стоим 14 дни под карантина, след като сме отскочили до Гърция за уикенда, аз лично избирам да не пътувам. Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ председателят на БСК Радосвет Радев. Българското море се е приемало винаги като „лечебница“, а в момента въздухът е много по-чист, кислородът и слънцето са в изобилие, каза още той.

Ваканционни комплекси като „Албена“ няма проблем да отворят врати за туристи през този сезон, защото те отговарят дори на по-високи нива от поставените епидемиологични изисквания. Те имат контролно-пропускателни пунктове, на които може да се мери температурата и да се дезинфекцират колите. Плажната ивица на комплекса е 5 км., а чадърите са разположени през 7 метра, което осигурява площ от 50 кв./м. за всяко семейство, обясни Радев в качеството си и на председател на СД на "Албена" АД. 

Председателят на БСК съобщи, че в момента се обсъжда и лоялна 5-годишна програма за тези, които решат да почиват на българското Черноморие. Все още никой не знае какъв ще бъде режимът на самолетните полети след края на месец май, но се предполага, че е възможно през сезона да се завърнат и туристите от Европа и Балканите.

"Моловете са едни търговски улици под покрив и беше нелепо да бъдат затворени", коментира Радосвет Радев по повод решението от понеделник големите търговски комплекти да заработят отново. По думите му те дори могат да бъдат полезни за възстановяване на икономиката.

Предложението за създаване на верига държавни бензиностанции обаче е изненадало и членовете на Българската стопанска камара. Според Радев в 21 век държавата не трябва да прави инвестиции в такъв конкурентен бизнес. Ако е имало картелиране, е трябвало да бъдат наказани тези, които са го картелирали.

Истината е, че още никой не е готов с цялостната диагноза за отражението на коронавируса върху икономиката, категоричен е Радосвет Радев.