Руските войници, призовани да се бият в Украйна, ще имат шанса да съхраняват безплатно замразена сперма в криобанка, според водещ руски адвокат, цитиран от Би Би Си.

Ръководителят на Руския съюз на юристите Игор Трунов каза пред държавната информационна агенция ТАСС, че здравното министерство е отговорило на неговия призив за безплатна криобанка и промени в задължителната медицинска застраховка.

Пиян мобилизиран руснак преби до смърт командира си

Русия мобилизира 300 000 резервисти след поредица от неуспехи в Украйна.

След това мъжете започнаха да се обръщат към клиники, за да замразят спермата си, се казва в докладите.

Трунов обяви в Туитър, че неговият съюз кандидатства от името на няколко двойки, чиито съпрузи са призовани да участват в специалната военна операция (SVO) - термина, използван от Русия за нейната война в Украйна.

Министерството на здравеопазването все още не е коментирало забележките на Трунов и адвокатът каза пред Би Би Си, че неговият синдикат ще трябва да проследи с ведомството каква процедура ще има.

Русия подготвя по-високи данъци за напусналите страната след началото на войната

Той добави пред ТАСС, че министерството е "определило възможността за финансова подкрепа от федералния бюджет за безплатно запазване и съхранение на зародишни клетки (сперматозои) за граждани, мобилизирани да участват в SVO за 2022-2024 г.".

Русия нахлу в Украйна през февруари с до 200 000 войници. Тя не само е загубила повече от половината територия, която е окупирала по време на началната фаза на войната, но е претърпяла загуби в десетки хиляди.

През септември президентът Владимир Путин обяви "частична мобилизация", а жертвите продължават да растат. Повече от 250 000 руски мъже избягаха от страната, за да избегнат набора.

Путин: Можем да постигнем целите си в Украйна без финансови ограничения

Няколко дни след новината уебсайтът на втория по големина град в Русия, Санкт Петербург, съобщи за нарастване на броя на мъжете, които се обръщат към инвитро клиники, за да замразят спермата си и да изготвят документи, даващи право на жените им да я използват.

Андрей Иванов от градската болница "Мариински" каза, че са се появили мъже, които се готвят за набор, както и такива, които планират да напуснат Русия. Руски мъже и жени рядко са използвали клиниките „само в случай“, че нещо се обърка, съобщи той, и никога преди не са обмисляли да замразят своя биоматериал.

„Идваш с нас, иначе ще те убием“. Руски войници принуждавани да се бият в Украйна

Това решение дава гаранция, че ако човек умре или загуби способността си да се възпроизвежда, тогава той все още ще може да има деца. През последните седмици първоначалното увеличение на мъжете, които се обръщат към репродуктивни клиники, изглежда е намаляло.

Една московска клиника, с която се свърза Би Би Си, заяви, че се съмнява, че могат да бъдат обещани квоти за съхранение на биоматериал, тъй като всички те биха били договорени за 2023 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм