Военен съд в Магнитогорск вкара в затвора мобилизиран войник за два месеца. Според прессъобщение на съда той е обвинен в извършване на насилие срещу ръководството по време на война, съобщават от опозиционния сайт meduza.

Инцидентът е станал на 23 декември в купе на специален военен вагон на гара Мисяш в Челябинска област. Мобилизиран старши сержант, който бил пиян, нападнал своя командир, който също бил мобилизиран. Командирът починал от нараняванията си на място.

Въздушна тревога бе обявена в цяла Украйна

В навечерието на мобилизацията в Русия Държавната дума одобри редица поправки в руския Наказателен кодекс, с които се затягат наказанията за престъпления, извършени "по време на мобилизация, военно положение или във военно време". Поправките засягат по-специално члена за извършване на насилие срещу военното ръководство. Максималното наказание за това престъпление, в случаите когато то е довело до сериозни последици, беше осем години затвор. Сега вече максималното наказание е 15 години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм