Руският президент Владимир Путин се обърна към събралите се на днешния парад по случай Деня на победата на Червения площад в Москва, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 

Путин нарече 9 май „свещен празник“, отбелязва ТАСС.

„Русия отхвърля претенциите за изключителност, на които и да е страни или съюзи, Русия няма да позволи на никого да я заплашва. Нейните стратегически сили са винаги в готовност“, заяви руският президент.

Той допълни, че Русия ще направи всичко, за да не допусне глобален сблъсък. Според Владимир Путин Западът се опитва да изкриви истината за Втората световна война, защото тя пречи на колониалната му политика. Според него политиката на западните елити по разпалване на нови конфликти е реваншизъм и, че Западът се опитва да разпалва конфликти, междунационална вражда и да сдържа суверенните центрове за развитие по света. 

Руският президент каза, че през първите години на Великата отечествена война (както Русия нарича участието си във Втората световна война - бел. ред.) СССР се сражавал сам срещу нацизма, докато за Хитлер е работила цяла Европа, но същевременно уточни, че Русия не принизява значението на Втория фронт във Втората световна война.

Путин обърна внимание и на конфликта в Украйна.

„Всичките участници в специалната военна операция (както Русия официално нарича войната в Украйна - бел. ред.) са наши герои“, смята Путин.

Той ги сравни с „поколението победители от Великата отечествена война и подчерта, че с “героите от специалната военна операция е цяла Русия“.

Руският президент каза, че ще бъде гарантирано свободно и сигурно бъдеще на Русия и на нейния народ.