Варненският окръжен съд пусна под домашен арест двамата полицейски служители, обвинени за поискан и приет подкуп. 

46-годишният Добромир А. и 51-годишният Звезделин Н. бяха задържани при операция на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР на 26 февруари. Двамата са обвинени за това, че злоупотребили със служебното си положение, поискали и приели подкуп в размер на 100 лева от водач, спрян за проверка. Мъжът бил заблуден, че се движи с превишена скорост, за което може да бъде глобен със значителна сума. За да избегне това, той дал две банкноти по 50 лева на полицейските служители и си тръгнал.

В хода на работата по случая станало ясно, че втори водач е изнуден по същата схема и от него е приет неследващ се дар в размер на 50 лева.

По време на съдебното заседание за определяне на мярка за отклонение на двамата стана ясно, че към момента по делото няма налични документи, от които да става ясно били ли са белязани банкнотите, получени като подкуп. Двамата мъже имат постоянен адрес и семейства, за които се грижат.

Защитата на обвиняемите посочи, че единствените двама свидетели вече са разпитани. Следователно полицейските служители няма на кого да повлияят. А предвид семейната им ангажираност, наличието на постоянен адрес и чисто съдебно минало, не съществува риск да се укрият.

Според съда не може да се изведе извод за наличие на опасност от укриване или извършване на престъпление. Няма събрани никакви доказателства в тази посока.  Обвиняемите лица са с постоянни адреси, на които живеят със семействата си. Рискът от извършване на престъпление също не е подкрепен със събрани доказателства. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че за обезпечаване на нормалната работа по разследването най- подходящата мярка за неотклонение спрямо Добромир А. и Звезделин Н.  е втората по тежест мярка – „домашен арест“. Тя ще се контролира с електронно средство за наблюдение. Така ще бъдат постигнати целите, които законът поставя пред мерките за неотклонение.

От Окръжната прокуратура в морския град обявиха, че ще внесат протест с искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо двамата полицейски служители.