Проверката по случая с Мустафа Емин в "Пирогов" е приключила, съобщиха от лечебното заведение. Оттам посочват, че са снети записи за периода, както и обяснения с доклади от страна на всички медицински специалисти в „Пирогов“, които имат отношение по случая и са направени срещи с всички, имащи отношение към случая.

Резултатът от проверката е показал, че от медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение.

Персоналът е подходил с висок професионализъм, извършили са всички необходими консултативни прегледи и изследвания на детето. Оказана му е необходимата помощ и манипулации и е изпратено вкъщи с препоръки, съобщават още от болницата.

От "Пирогов" са категорични, че документацията по случая е водена по правилата и е описано по часове и минути движението на пациента.

За този период в детска противошокова зала е оказана спешна помощ на три травматични деца и са проведени продължителни мероприятия по ресусцитация на друго дете, което е преведено с тежък хеморагичен шок. С други думи, посочват от лечебното заведение, правилата на триаж са спазени стриктно.

Всички данни от проверката са предоставени на Етичната комисия на политическа партия "Да, България“.

„Пирогов“, като болница с високо обществено доверие заявява, че ще предостави информация на всички заинтересовани по случая при спазване на Закона за закрила на детето, Закона за здравето и Закона за личните данни", заявяват още от лечебното заведение.

По-късно от "Да, България" излязоха със своя позиция, в която заявяват: Във връзка с медийни запитвания и повишения обществен интерес по случая с поведението на члена на Националния съвет на „Да, България“ Мустафа Емин в „Пирогов“ на 28 август Ви уведомяваме, че ръководството на УМБАЛСМ „Пирогов“ оказа пълно съдействие и предостави исканата от контролните органи на партията информация по изясняване на обстоятелствата по случая. След приключването на проверката ще съобщим резултатите от нея"

Припомняме, че преди дни от официалната страница на "Пирогов" във Фейсбук споделиха разказ на Неда Диманова, служител на болницата. По нейни думи Емин Мустафа се е държал арогантно и заплашвал с министъра на здравеопазването. "Първоначално искаше да извадят от детска шокова зала дете в шок, за да влезе неговото, което беше с една малка раничка", се съобщава в публикацията на Диманова.

Емин обаче опроверга това. "Дълбоко невярно е обаче, че съм искал детето ми да заеме мястото на друго дете. Това е нечовешко поведение, на което не съм способен. Не съм парадирал със служебното си положение, гледам на него като на възможност за служба, а не като на привилегия. Извинявам се, ако съм бил невнимателен в общуването си към някой от лекарите и сестрите в Пирогов. Вярвам, че истината излиза наяве рано или късно и съм готов да понеса цялата отговорност за всяко свое действие", допълва той. 

В официална позиция от "Пирогов" отбелязаха, че лечебното заведение е обслужвало и продължава да обслужва всеки преминал прага й пациент по установени, важащи за всички, медицински правила.

Оттам подчертаха също, че всяка форма на агресия е недопустима, пречи на нормалния ритъм на работа и е в ущърб както на пациентите, така и на  медицинските екипи.

"Тъжно е, когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури", се казва още в позицията. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм