Протестиращи се събират днес, за да изразят недоволството си от дирекотра на най-голямата спешна болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. Протестът е под надслов „Вън мафията от здравеопазването“.

Събитието е организирано от фондация „Даная“, създадена след смъртта на 15-годишната Даная. Момичето почина в „Пирогов“ през пролетта на миналата година. Оттогава нейните близки протестират с искания за изясняване на случая.

Д-р Димитров беше отстранен от поста в края на миналата година със заповед на бившия здравен министър Христо Хинков от кабинета „Денков“. Решението си тогава той мотивира с данни нарушения, установени при одит от здравното министерство.

Само няколко дни след встъпването в длъжност на служебния здравен министър от кабинета „Главчев“ д-р Галя Кондева, заповедта за освобождаването на директора на болницата беше отменена.

Според фондация „Даная“ действията на министър Кондева показват силните зависимости и корупцията в здравния сектор. Те искат освобождаването на д-р Димитров заради множество нарушения и разпъване на чадър над директора на „Пирогов“ от настоящия здравен министър.