На пореден протест излизат близките и приятелите на жестоко убития преди 7 месеца в Цалапица 24- годишен Димитър Малинов. Вчера те се събраха в центъра на селото, за да призоват отново за справедливост и възмездие за тежкото престъпление.

Днес в 10 часа те ще протестират пред Прокуратурата в Пловдив, а по - късно и пред Съдебната палата в града, където ще се гледа делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в укривателство.

Майката на убития младеж и неговите близки и приятели настояват за по-бърза екстрадиция от Кралство Дания на сочения за извършител на убийството Рангел Бизюрев. Те се позовават на чл. 52, ал. 2 от Закона за екстрадицията, според който съдът в Дания може да предаде Рангел Бизюрев на България като издаваща европейска заповед за задържането му държава, при условия, определени в писмено споразумение.

Този член неслучайно е залегнал в Закона - за да бъде прилаган, а не подминаван. Защо прокуратурата не се позова на него? Искаме Рангел Бизюрев да бъде върнат, за да се разкрие обективната истина и да не останат ненаказани участниците в жестокото убийство на Митко. На 25 януари главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че Бизюрев ще бъде екстрадиран в България до десетина дни, а към настоящия момент – месец по-късно, това не се случва, няма и данни кога ще бъде докаран в България“, заяви майката на убития младеж Атанаска Бакалова.

За ареста на Бизюрев беше издадена европейска заповед за задържане. Близо 4 месеца след убийството беше задържан в провинциално градче в Кралство Дания. Според разследващите е пребивавал в няколко държави по време на укриването си. Той успя да напусне България почти веднага след тежкото престъпление.