На протест с искане за справедливост се събраха тази сутрин пред Съдебна палата-Хасково родителите на загиналия при тежка катастрофа на 20 март 23-годишен Йордан Бузуков, десетки негови приятели, близки, и хора, които ги подкрепят. На виновния за пътния инцидент до борса „Марица“ по пътя Хасково-Димитровград 58-годишен шофьор Лютви от кърджалийското село Бялка все още не е повдигнато обвинение. Веднага след освобождаването му от ареста едва 10 часа след инцидента той е заминал в Турция и днес се води в неизвестност.

При тежката катастрофа на 20 март в 21 часа шофирания от 23-годишния Дани сив Мерцедес е застигнат с висока скорост и ударен от черен Мерцедес, за което свидетелства видео запис. Лютви е отказал тест за алкохол и наркотици, а в тежко състояние младежът бе откаран в хасковската болница, припомни баща му Ясен Бузуков. Майката на Дани Живка Тенева иска справедливост и виновният за смъртта на детето й да бъде наказан.

Хората издигнаха плакати: „Да спрем войната по пътищата“, „ Да спрем пияните и дрогирани шофьори“, „Да опазим децата на пътя“, както и искания за справедливост и промени в закона при тежки пътни инциденти.

А бащата на 23-годишния Дани Ясен Бузуков продължава да пита: „Защо е бил освободен едва 10 часа след катастрофата и защо за задържането му се чака да излязат резултатите от кръвните проби и назначените експертизи? Не е ли достатъчно, че има причинена смърт?“

Адвокатът на семейството Веско Георгиев коментира, че след като виновният шофьор е успял да се укрие, някой в системата не си е свършил работата. Не биваше да му се дава възможност да отиде в другата си държавата, на която е гражданин и да осуети процеса. Без него няма да има нормален процес, допълни той.

Протестиращите затвориха за кратко движението пред съдебната палата, като пресичаха по пешеходните пътеки. Бащата на Дани Ясен Бузуков заяви: „Тук сме, за да опазим децата и на други родители! Колкото повече хора са съпричастни и непримирими, толкова шансовете за законови промени с по-тежки наказания са по-големи“.