"България е парламентарна република, пълноправен член на ЕС и НАТО и трябва ясно да го заявим на всички!". Под това мото протиече във вторник вечер протест пред президентството. 

„Радев тласка страната към гражданско неподчинение, става страшно“: И още реакции след връчването на мандата

Протест пред президентството срещу действията на Румен Радев

Демонстрантите настояха за редовно правителство. Според тях президентът Румен Радев отдавна е показал, че не работи в полза на българското общество и за българските интереси, а за руските такива.

Демонстрантите развяха български знамена, знамето на ЕС, както и украинския флаг, тъй като Украйна е кандидат за член в ЕС, пише БГНЕС.

Радев връчи мандат на ПП-ДБ, но ги посъветва да не го изпълнят (видео)

"Фуражка – самальот Масква", "Аз не съм червен, аз съм Румен", "ПРЕZИД-END", гласят протестните плакати. А гражданите скандираха: "Тук не е Москва!", "Радев е предател" и "Оставка". На протеста имаше организирана подписка за импийчмънт на президента Румен Радев.

По-рано от ПП-ДБ заявиха, че подкрепят протеста.

След връчването на втория мандат: Условия, обвинения и призиви за разговори (обзор)

Иван е сред протестиращите пред сградата на президентството. Пред БГНЕС той заяви, че е тук, защото иска импийчмънт на президента Румен Радев. "Последните няколко дни бяха доста брутални, по мнението на президента, затова сме тук да изразим гражданския си протест", каза протестиращият и обясни, че е недоволен от цялостната политика на държавния глава, както и от действията му вчера, когато връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България".

"Президентът отдавна е показал, че не работи в полза на българското общество и за българските интереси, а за руските такива. Неговите служебни правителства са най-продължителните в българската история след 90-та година, като същевременно прокарва руско влияние в страната и ни отделя от европейската общност. Няма да позволим да се превърнем в Беларус! Президентът трябва да е президент на всички българи и да се съобразява с решенията на парламента!", заявяват организаторите. 

Снимки: Тодор Пантилеев, Дарик радио

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм