Протест пред Съдебната палата в Пазарджик подготвят граждани с искане за доживотно наказание за убийството на 21-годишния Ангел Здравков. Младежът бе прободен смъртоносно с нож на 29 септември около 19:00 часа пред очите на множество свидетели в квартал „Запад“. Обвиненият за престъплението 18-годишен Никола Райчев избягал и се опитал да се укрие, но в неделя е заловен в София. Прокуратурата е внесла искане за постоянното му задържане под стража. Заседанието е насрочено за 13:30 часа в Окръжния съд.

Участниците в протеста ще издигнат и искания за промени в законодателството, които да изиграят превантивна роля срещу подобни прояви на жестока агресия. Както и призиви към родителите да възпитават деца, а не престъпници.

Припомняме, че символични демонстрации се провеждат всяка вечер точно в 19:00 часа на мястото, където Ангел изгуби нелепо живота си. Граждани палят свещички и провеждат бдения в негова памет, а снощи пуснаха в небето стотици бели балони. 

Вчера от Окръжната прокуратура съобщиха, че разследването е в начален етап. Въпреки това около Никола има смущаващи обстоятелства. Той не се е предал сам, както се твърдеше първоначално, заловен е след издирване в района на Централна гара в София. До момента на изявлението той отказвал да даде информация за случилото се на криминалистите. Засега тийнейджърът е с чисто досие, но преди 2 години срещу него е имало жалба за отвличане на момиче. Впоследствие обаче жертвата не е потърсила правата си в съда.

Близките на загиналия младеж определят престъплението като хладнокръвно убийство. Твърди се дори, че Ангел е бил следен няколко дни преди това, има съмнения, че нападението е било планирано.