Днес, 24 март 2023 г., Районна прокуратура-Смолян се самосезира и разпореди проверка след излъчен телевизионен репортаж и публикация в информационен сайт на журналистически материал, в които се съобщава, че представител на фамилия в гр. Девин е показал плик, в който били събрани множество чужди документи за самоличност на български граждани, съобщават от пресцентъра на на Апелативна прокуратура.

С разпореждане на наблюдаващия прокурор е указано на органите на МВР да установят лицето, събирало личните карти, да се снемат обяснения от хората, които са си предали документите за самоличност на другиго, както и да се установи дали по този начин се е осъществило организиране на купуване на гласове.

Проверката е образувана с оглед данни за евентуално организиране на купен вот.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверката да се извърши от служители на РУ-Девин. Срокът за приключването й е 48 часа.   

Припомняме ви, че именно в ромския квартал на Девин възникна скандал между два рода в сряда вечерта, който в последствие прерасна в сбиване. Бяха арестувани 8 души, които вече са освободени, но напрежението все още не стихва. Продължават размяната на обвинения и искания за изселване на един от враждуващите родове. По първоначални данни, всичко е започнало със заплахи в социалните мрежи, след което избухнало и мелето.