Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен от главната прокуратура на щата Ню Йорк в предполагаеми финансови измами в неговата компания "Trump Organization", предаде БГНЕС.

Съответният документ е получен в сряда в електронната база данни на Върховния съд на щата Ню Йорк.

Доналд Тръмп заведе дело срещу правителството на САЩ за обиска в дома му

Гражданският иск е заведен от прокурора на щата Летиция Джеймс. Обвиняемите са самият Тръмп, децата му Доналд-младши, Ерик и Иванка, бившият финансов директор на "Trump Organization" Алън Уайсълбърг и неговият помощник Джефри МакКоуни. Прокуратурата твърди, че обвиняемите са участвали в схема между 2011 г. и 2021 г., включваща завишаване или занижаване на годишните финансови отчети на Тръмп.

"Тръмп и Trump Organization многократно са използвали тези неверни и подвеждащи данни, за да склонят банките да предоставят заеми при най-благоприятни условия", се казва в иска.

Тръмп дава показания в прокуратурата за укриване на данъци

Според вестник "Wall Street Journal", макар съдебният процес да е граждански, ответниците са обвинени в нарушаване на редица точки от наказателното право. Освен това в иска се твърди, че те може да са нарушили федералния закон на САЩ.

Прокуратурата иска от съда да осъди обвиняемите да платят $250 милиона глоба и да забрани на Тръмп и децата му да извършват бизнеси, регистрирани в щата Ню Йорк.

Тръмп нарече делото още един пример за "лов на вещици". В своята социална мрежа Truth Social той нарече главната прокурорка на щата, която преди това претендираше за поста губернатор, „измамница, която изгради кампанията си“ върху противопоставяне на републиканеца.

В началото на април Джеймс обяви намерението си да подведе Тръмп под отговорност за предполагаеми финансови измами в неговата компания. Според главната прокурорка Тръмп, въпреки искането на прокуратурата и разпореждането на съда, е отказал да предостави необходимите документи.

Тръмп: Aко кажа, че няма да се кандидатирам, разследванията срещу мен приключват

Съдът нареди на политикът да плаща по $10 000 на ден за неуважение към съда. По-късно Тръмп беше освободен от обвиненията от съд в Ню Йорк.

През юли 2021 г. "Trump Organization" и нейният главен финансов директор Алън Уайсълбърг бяха обвинени в укриване на данъци, измама, присвояване и фалшификация. По-специално компанията е заподозряна в изкуствено завишаване на стойността на активите си с цел получаване на заеми. Републиканецът Тръмп отрича обвиненията и окачествява като лов на вещици разследванията на властите в Ню Йорк, инициирани от демократите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм