Окръжната прокуратура в Пазарджик привлече като обвиняем мъж на 32 години за това, че в апартамент в Пазарджик и в къща в село Калугерово, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество (марихуана) - суха листна маса от глави и съцветия и сурова листна маса от глави и съцветия – общо 13 килограма и 265 грама.

Второто обвинение срещу него е, че на неустановени дати през 2023 г., в апартамента в Пазарджик и в две къщи в Калугерово е засял и до вчера е отглеждал 20 растения от рода на конопа с височина от 40 до 52 см, 116 растения от рода на конопа с височина от 8 до 12 см и 114 растения от рода на конопа с височина от 35 до 60 см, общо 150 растения.

При извършени от полицейски служители претърсвания и изземвания в трите жилища са били намерени и иззети посочените наркотични вещества. Установено е, че и на трите места били обособени оранжерии, пригодени за отглеждането на марихуана. Съоръженията били оборудвани с осветление със специални лампи, вентилация, система за контрол на влажността, прибори за отглеждане и разсаждане, няколко модерни сушилни и др., като всички те са иззети.   

По досъдебното производство са извършени оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели иззети са веществени доказателства, назначени експертизи и др.   

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои прокуратурата да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.