Софийската районна прокуратура е образувала няколко досъдебни производства за превишаване на полицейските правомощия и упражнено насилие над мирни граждани по време на протеста на футболните фенове в четвъртък. Това заяви по време на пресконференция заместник-главният прокурор Мария Павлова.

От МВР допълниха, че ще бъдат безкомпромисни към полицейските служители, превишили своите права. От ведомството обърнаха внимание, че е недопустимо и упражняването на насилие от страна на протестиращи към полицаи.

Образувани са дисциплинарни проверки в Столичната дирекция на МВР във връзка с действията на полицията по време на протеста срещу Българския футболен съюз в столицата. Идентифицирани е една част от полицейските служители, превишили правата си. Това заяви на пресконференция главният секретар на МВР Живко Коцев. Ще се извърши и проверка на цялостната организация на охраната на протеста.

Задържаните към момента са двама – едното лице за палежа на полицейски бус, а другото за нанасяне на материални щети на сградата на турското посолство.

Заместник-главният прокурор Мария Павлова уточни, че са образувани две производства за превишаване на полицейски правомощия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм