“Аз съм щастлив с това, което ми се е случило. Нещата ми изглеждат драматични и напрегнати. С много вътрешна сгъстеност, експресия. С някакво трансцендентно очакване. С духовно субливно състояние на очакване. И с много тъга и болка вътре в себе си. Трябва да кажа, че това го носех през всичките години с огромно щастие. Защото през изкуството, със изкуството, мислейки изкуството, аз разбирах и собствения си живот и собствената си екзистенция. А човек, когато се разбира със себе си и се обича, обича и тъгата си. Може и да разбере и тъгата на другите и да е щедър и да ги обича и тях. Тоест, през този психологически пласт да се навлезе дълбоко в човека и да се обича. Там е моят хуманен патос и моята щедрост и смело мога д акажа, че аз съм един щастлив човек”. Така опаси щастието от живота проф. Станислав Памукчиев в студиото на “Посока Култура”.

Походът на книгите: Около 47% от българските деца имат проблеми с четенето с разбиране

“Светът навън е банално детерминиран в своята крайност и в своята илюзорност. Чета, гледам и култивирам в себе си интуицията за вечността. Юнг говори за това, че в човек има заложена интуиция за дългото, голямото и вечното. Тази интуиция се уплътнява в мен с изкуство. С гледане и правене на изкуство. Това, което е отвън е само дразнител и пореден опит да не се съгласявам с него в неговата крайност. Отчитам драматично свидетелството за крайността, за изтичащото линейно историческо-политическо време, което е нещото, което ни занимава повседневно, а аз стремително бягам от него”, обясни професорът за света навън.

Кино и психоанализа: За ролята на жената в киното

“Проекциите на видимия свят са проекции на една материална обусловеност и детерминираност. Пребиваване в материалното и там изкушението на настоението на живия живот, с неговите двигатели да удовлетвориме страстите си, да удовлетвориме битието си и да го замениме с представата, че това е щастието, е много тесен хоризонт. Пак ще кажа, разширяването на този хоризонт ми го даде правенето на изкуство”, обясни професорът.

Чуйте повече за живота и изложбата "Траектории във времето" във видеото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм