Заразяването с маймунска шарка става чрез директен контакт на здрав с болен. Това заяви пред bTV директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Има Христова. Тя подчерта, че регистрираният случай в София е на човек, който не е пътувал извън страната, а изводът е, че инфекцията тлее на родна почва.

Т.нар. маймунска шарка е сравнително рядко вирусно заболяване. Характерни за него са лезиите по тялото, които трудно може да се сбъркат. Най-честите симптоми са висока температура, втрисане, мускулни болки и специфичен обрив по тялото. 

Проф. Христова обясни, още:

„Не е доказан половият път на предаване. Доказано е предаване от майка на детето ѝ, както и предаване по респираторен път – от близко разстояние, при говорене или кашляне. Но основният начин за предаване на вируса е директен допир“

Според професора, огнища у нас тлеят, а хората могат да се предпазват чрез повишена лична хигиена и избягване на контакт със заразени. 

При съмнения за заразяване с маймунска шарка трябва незабавно да се потърси лекарска помощ и да не се прибягва до самолечение.