Коклюшът остава в центъра на събитията. Пандемията върви с ниски темпове. Няма широко разпространение на заболяването. От 1000 заразени от коклюш, малко над 100 са в болница. Близо 400 бременни жени са се имунизирали през последните дни. Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия. Той допълни, че няма нови случаи на починали, вследствие на коклюш и, че имунизационният календар при децата трябва да се спазва стриктно.

Според Кънчев тази година има бум на хора ухапани от кърлежи, но това не означавало, че задължително ще се развие някакво заболяване. По думите му е добре кържелът да бъде изваден до 24 часа след впиването. 

Има случаи на 120 кърлежа, намерени на ухото на крава. Затова има риск и при хората”, обясни доц. Кунчев и посъветва да се внимава при преминаване в тревисти райони.

Доц. Кунчев уточни, че всички европейски страни са получили информация след случая с 300 000 заразени и десетки починали при кръвопреливане на пациенти във Великобритания.

„Случилото се е престъпление. Да не изпълниш основни изисквания, и това да доведе до заразяване на стотици и смърт на десетки хора, е професионално престъпление. В България кръвта за преливане, се изследва задължително за няколко заболявания, както и след това се изследва и повторно. Бяха въведени технологии, които улавят и най-малката възможност, ако кръвта е заразена”, каза още той.