Специален поздрав по повод 24 май отправи служебният министър на образованието и културата проф. Галин Цоков. Той заяви, че днешният ден е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник.

24 май е денят на почит към словото, към знанието, към духовността. Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста между минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни. Това казва в приветствието си към учителите, учените, университетските преподаватели, учениците и студентите проф. Цоков, цитиран от БТА.

Той отбелязва, че 24 май е денят на светите братя Кирил и Методий, и на тяхното наследство. Защото нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското културно наследство, съхранено от нашата държава от далечни векове до днес. Безусловно България е част от съвременна Европа чрез своята азбука, книжовност, богослужебна традиция и духовен опит, добавя министърът. 

По думите му и днес словото удивлява със способността си да променя света и хората към добро, с мощта си да преодолява времена и разстояния, конфликти и страдания, да обединява и да дава вяра. Затова и сега се прекланяме признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата чрез словото и културата - учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата. "Напред! Науката е слънце!" е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български.

Наше призвание, съдба и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като хранител на смисли и значения, на светлина и бъднина за нашите деца. Защото знанието винаги прави светло бъдещето ни, посочва още Цоков.