Със заявка да довършат започнатото „Продължаваме промяната“ знаково стартираха от ГКПП „Капитан Андреево“ националната си обиколка. Това бе първата спирка за Автобуса на промяната, на която лидерите Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че държавата трябва да удържи контрола на границата.
С по щайга домати и чушки слязоха от Автобуса на промяната на ГКПП „Капитан Андреево“ лидерите на формацията Кирил Петков и Асен Василев, заедно с актива на партията. Това бе и първата спирка на автобуса, с която започна националната му обиколка в страната. На граничния пункт Кирил Петков заяви:


„В новия парламент ще предложим законодателна промяна, така че частна фирма да не може да управлява национален обект, като българската граница. Първият път, когато дойдохме на Капитан Андреево, имаше една частна лаборатория, която контролираше всички вносни зеленчуци и плодове в страната. Държавата я нямаше. Направихме първата стъпка – България да си вземе обратно контрола над Капитан Андреево. Но това, което ни учуди, е, че един на всеки четири или пет камиона имаше пестициди, които са канцерогенни и които до онзи момент са влизали в храната на нашите деца. Пътят е ясен не искаме старата политика на прехода, искаме нова и просперираща България“.
Асен Василев допълни: „Канала за отровни храни го спряхме преди няколко месеца и знаете какво се случи- заплахи към заместник-министъра, директора на БАБХ, опити за подкупи. В продължение на 15 години е нанасяна огромна щета на бюджета. Но по-лошото е, че през тези 15 години ние сме яли отрова... 100 процента от портокалите, които минават границата, са били със завишени пестициди, половината от лимоните. Когато говорим за корупция, ние не говорим само за кражби и за пари, говорим за здравето. Последните 10 години оглавихме класациите по смъртност, по болести, по ракови заболявания на глава от населението и това не е, защото българите не спортуват, както се опитваха да ни убедят“.

Асен Василев заяви още, че след провереките на т. нар. златен гьол на ГКПП „Капитан Андреево“ и лабораторията за фитосанитарен контрол там, трябва да бъде завършена и тази на тир паркинга преди граничния пункт. Има данни, че тирове са били отклонявани към него дори и без това да е наложително, посочи днес Василев. 
Вредата от пестицидите подчерта и бившият образователен министър Николай Денков, професор и доктор на науките по физико-химия. Най-голямото престъпление е престъплението срещу здравето на нашите деца, заяви той.
Бившият заместник земеделски министър Иван Христанов посочи, че обществената поръчка за изграждане на лаботаротия за фитосанитарен контрол на пункта в момента е напълно саботирана.
“Обжалвана е от дори от хора, които нямат отношение към нея, включително „Евролаб 2011“. Те имат проста цел – да дойде голямото натоварване през есента, а тогава БАБХ да бъде принудена да върне лабораторния контрол при тях, което при бързо изпълнение на обществената поръчка няма да стои на дневен ред. Нашата оценка е, че над 400 000 тона плодове и зеленчуци със завишено съдържание на пестициди са влезли в България и ЕС за последните 10 години“, заяви той.
Отборът на „Продължаваме промяната“ започна обиколката си на страната там, където опитаха да ни спрат в борбата с една от най-знаковите схеми – Капитан Андреево. Ще си довършим работата, така че няма да има компромис със здравето на хората и със защитата на националния интерес, категорични са от формацията.