Продължава издирването на хора, изчезнали след разрушаването на язовир "Каховка", съобщи днес украинското министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА. То уточни, че 29 души все още са в неизвестност, съобщават от БТА.

Министерството поясни, че на контролирания от украинските власти западен бряг на река Днепър под вода са 32 населени места с общо 3784 къщи. Около 1400 работници от службите за справяне с извънредни ситуации са се включили в спасителните операции и почистването след разрушаването на язовирната стена във вторник.

Еколог от Украйна: Взривът на Каховската ВЕЦ ще засегне България, Турция и Румъния

Според изявление на министерството евакуациите продължават и в управлявания от руските сили източен бряг на реката. Хиляди хора, живеещи по бреговете на реката, бяха евакуирани.

Равнището на водата спада. Тази сутрин при Херсон то е било 4,18 м -  с повече от половин метър по-ниско от вчера, казаха украински власти.

Служителите на Каховската водноелектрическа централа съобщиха, че нивото на водата в язовира също спада и сега е около 9,35 м - с над 7 м по-ниско от равнището във вторник. Според тях е трудно да се предвиди по-нататъшното развитие на ситуацията.

Украйна обвинява руските военни, че са минирали язовира и след това са го унищожили с експлозия, докато руските власти твърдят, че язовирът, който е бил под руски контрол, е бил ударен от украински ракети.

Десетки градове и села бяха наводнени, а според съобщенията 13 души са загинали при последвалото бедствие. Дългосрочните последици за околната среда остават неясни, тъй като бойните действия в района продължават.

Няма данни за замърсяване на българското Черноморие след разрушаването на язовир „Нова Каховка“

Британското министерство на отбраната заяви, че според най-новата сводка на разузнаването разрушаването на язовира "почти сигурно се е отразило сериозно" на основния източник на прясна вода за окупирания от Русия полуостров Крим.

Очаква се обаче руските власти да посрещнат неотложните нужди, "използвайки запаси, нормиране на водата, пробиване на нови кладенци и доставка на бутилирана вода от Русия", отбелязват британските експерти по отбрана.

"Общините както от руската, така и от украинската страна на наводнения Днепър са изправени пред санитарна криза с ограничен достъп до годна за употреба вода и повишен риск от болести, предавани по воден път", пише министерството.

Манол Пейков събира средства за пострадалите от наводнението в Украйна

Украинските военновъздушни сили съобщиха днес, че шест безпилотни самолета са били свалени в Харковска и Сумска област на границата с Русия. Вчера украинската противовъздушна отбрана съобщи, че е свалила две крилати ракети и 20 дрона. Тя посочи също, че вчера Русия е изпратила 35 дрона и е изстреляла осем ракети към военни обекти и ключова инфраструктура в Украйна. Руските атаки са били насочени срещу цели в Одеса, Полтавска област и в Харков.

Руски райони също съобщават за подновен обстрел от украинска страна. По данни на властите два безпилотни апарата са поразили Калужска област. За момента няма информация за жертви или значителни щети.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм