Пробивът „Модър-Царевец” вероятно няма да е готов до края на 2023 г. Това стана ясно днес след инспекция на обекта от кмета на Пловдив Костадин Димитров.

Непредвидена подземна комуникация ще забави работата по отсечката, която трябва да свърже районите „Южен“ и „Западен“. При полагането на една от ВиК тръбите по проекта за Южния обходен колектор, строителите са се натъкнали на електрически кабели на EVN, които не присъстват в кадастралната карта на града. Сега от електро компанията ще трябва да изместят подземната си инфраструктура, за да продължи изграждането на пътната връзка. От там все пак са дали заявка, че биха могли да свършат работа в рамките на месец.

„Трябва да изградим хидроизолация, която обаче е нужно да бъде положена при 4% влажност на бетона, а в следващите месеци не знам кога ще има такива условия”, заяви Цанко Драгиев от стрителната фирма.

Кметът Костадин Димитров каза, че ще бъде посредник между дружествата, за да може по-бързо да приключат дейностите по пробива и да тръгнат коли по важната пътна артерия.

От фирмата, изграждаща Южния обходен колектор заявиха, че до края на годината ще извършат дейностите на кръстовището между улиците „Царевец” и „Хаджи Димитър” като за 10 дни ще подменят колектора и водопроводите без да затварят изцяло движението.

Кметът Костадин Димитров подчерта, че се водят непрекъснати разговори с всички фирми, които осъществяват пътни проекти. До края на годината се очаква да бъде пуснат бул. „Дунав“, а до седмица - Голямоконарско шосе. След реконструкцията по „Голямоконарско шосе“ ще започнат и дейностите по „Рогошко шосе“, увери още кметът.