Петиция за бъдещето на Международния балетен конкурс във Варна се разпространява онлайн.

Представители на българската балетна общност са изпратили отворено писмо до президента, премиера, културния министър и до ръководството на Община Варна, в което изразяват сериозната си загриженост от преустановяването на първия в света Международен балетен конкурс:

"Конкурсът е еталон за високо художествено равнище и е първият с изключително професионален регламент за състезателите. По образеца на Варненския конкурс и заимствайки неговия регламент, бяха създадени десетки международни конкурси – в Москва, Париж, Джаксън, Осака и много други, но той е от малкото издържали проверката и изпитанието на времето. Никой не е в състояние да възпроизведе и неповторимата атмосфера на варненския Летен театър.

Неслучайно всички световни балетни звезди през последните шест десетилетия са лауреати на Варненския балетен конкурс. Сред членовете на международното жури се открояват имената на световния балетен елит: Галина Уланова, Алисия Алонсо, Арнолд Хаскел, Юри Григорович, Серж Лифар, Фьодор Лопухов, Владимир Василиев, Татяна Вечеслова, Елизабет Кенеди, Ерик Брун и редица именити представители на българския балет."

Инициатор на петицията е Калина Богоева – прима балерина, педагог  и лауреат от първото издание на Конкурса през 1964 г.  

В интервю за Дарик (целият разговор е прикачен) тя разказа за конкурса, за международната му известност и за пътя на много световни балетни звезди, започнали кариерата си от Летния театър във Варна.

„Ако тази ситуация продължи, конкурсът ще изчезне. Вече се появяват други форуми, на които балетистите показват своите умения и това варненският конкурс ще потъне в забрава.”

Богоева призна, че не знае по какви причини Фондация „Международен балетен конкурс” не организира от години форума.

Тя и нейните колеги са на мнение, че конкурсът отново трябва да стане приоритет на държавата, като премине обратно в нейни ръце.

„Конкурсът във Варна даваше криле на млади таланти от цял свят”, каза Калина Богоева, която се върна в далечната 1964 г, когато е станала лауреат на първото издание в Летния театър, танцувайки Па-дьо-дьо от „Дон Кихот” и „Жар Птица”.

„Не искам да си помисля, че този конкурс вече няма да съществува! Вярвам, че ще го има!”

Можете да подпишете петицията ТУК.