Президентът Румен Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство. Номинираният за служебен премиер прие задачата и увери държавния глава, че ще изпълни молбата му и до седмица ще предложи състав на кабинет.

"Партиите, които не успяха да осигурят стабилно управление, успяха да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна рамка. Направиха го чисто механично", заяви президентът.

Димитър Главчев и Румен Радев

"За да се нагърбиш с управлението на страната и то в криза не е достатъчно да си част от администрацията да смениш офиса си с този на министър-председател, а да имаш психологическата нагласа и готовност да се заемеш с тази трудна задача. Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза", добави държавният глава.

Радев очаква кабинет, който да е максимално политически неутрален, който да работи в интерес на българските граждани и България

"До 7 дни смятам, че този мандат трябва да бъде изпълнен. Очаквам най-късно в събота – 6 април да определите състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и на консултации политическите партии", допълни той.

Димитър Главчев отговори: "Това е трудно решение, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който може да реализира процедурата? Алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици. Те щяха да бъдат много зле. С отговорност подхождам към разписаното в конституцията и ще го изпълня"  

Главчев увери, че министрите му ще бъдат некорумпирани и отдалечени от всички партии. 

"Сигурен съм, че такива хора има и във ведомствата, и в министерствата, които могат да поемат тези функции", каза Главчев, като допълни: "Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство".

Ще се стремим към избори "две в едно", подчерта Главчев.

"Напълно съм наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България", заяви той.

По думите му той е останал последения, който можеше да реализира процедурата, описана в Конституцията.

"Алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици", допълни Главчев.

"При съставянето на кабинет ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно, добави кандидатът за служебен премиер. Преди осем месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска, може да отиде и да попита в Сметната палата дали съм проявил някакво пристрастие. Смятам да продължавам в същия дух", заключи той.

Чуйте подробности от прикачения файл.