Под звуците на гайди, в пристъвието на петима послиници и стотици жители и гости на Несебър от входа на античния град, президентът Румен Радев даде старт на туристически сезон 2024 по Южното Черноморие. 

В събитието взеха участие домакинът - кметът на Несебър, министрът на туризма, Евтим Милошев, МВР министърът, ком. Калин Стоянов, бившият министър на туризма и настоящ секретар към секретар към президенствотот - Илин Димитров,  политици и кметове на общини от Бургаска област, представители на български институции и на дипломатическия корпус у нас, туристи.

Президентът в Несебър: Въпреки турбуленциите по света, България стои като сигурна туристическа дестинация

Държавният глава беше придружен от съпругата си Десислава Радева.

"Радвам се, че заедно можем да обявим символичното начало на туристическия сезон и да си пожелаем слънчево и прекрасно лято", каза президентът. Той поздрави кмета на Несебър Николай Димитров за усилията, които полага Община Несебър да бъде в този невероятен вид като един сериозен обект на ЮНЕСКО", посочи Радев.

По думите му, държавата може да даде много повече на туристическия бранш за повишаване на нивото на услугите. А Несебър посочи като пример за успешна туристическа община. 

"Последните години за целия свят са трудни. И въпреки, че се полагат огромни усилия, България продължава да отстоява своето име на първокласна и сигурна туристическа дестинация", каза държавният глава. Той обаче обърна внимание и на факта, че пазарите стават все по-взискателни към продукта и това трябва да бъде стимул за бранша да повишава нивото на услугите. 

"Има огромни допълнителни възможности за българския туризъм, нови пазари, които тепърва ще ни опознават и ще заобичат България и трябва да дадем заявка да ги привлечем", каза още Румен Радев. Министърът на туризма пък използва български виц, по думите му "притча", за да определи огромните природни ресурси на страната ни.