Премиерата на книгата „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев, e на 25 април в Културен център „Морско казино“ – Бургас.

Публиката ще има възможността да се срещне с авторите Олга Маркова и Момчил Карамитев – синът на легендарния творец. Те ще разкажат интересни моменти, свързани с творческия процес и личността на актьора, оставила ярка диря в българското театрално и филмово изкуство.

Книгата ни дава възможност да вдигнем завесата и да се насладим на представлението на живота на един от последните големи рицари на доброто.

Олга Маркова е автор на значими студийни изследвания за седмото изкуство и взаимоотношенията му с литературата, същността на процеса екранизация, ролята и приноса на най-известните български писатели на българското кино, както и на редица творчески портрети, монографии, рецензии, интервюта. Публикувала е редица книги, някои от които са преиздавани –  “От литературата към екрана”, “Един час със...”, “Киното – изкуство или търг”, “Екранът – арена на мнения и съдби”, “Ролята на българската култура в световната цивилизация” (на английски език).

Момчил Карамитев е син на актьорите Апостол Карамитев и Маргарита Дупаринова. Завършва кино и телевизионна режисура в Рим при проф. Анджело Д’Алесандро, Масимо Мида, Алберто Марама и Пиеро Спила. Преди това е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Надежда Сейкова и доц. Елена Баева през 1986 г. През 90-те години специализира кино режисура и кино драматургия в Ню Йорк, после се премества в Лос Анджелес, където работи по международни и американски филми. На Запад е известен като Макс Фрийман.

Автор: Натали Петрова