В сряда е националният тест на BG-ALERT. Той ще се проведе между 12 и 12:30 часа. За да се получи тестовото съобщение, е достатъчно е телефоните да са произведени през последните няколко години. По-старите телефони не поддържат тази технология и при тях вероятността да не се получи съобщението е голяма, предупредиха от "Пожарна безопасност и защита на населението".

След националния тест ще бъдат обобщени резултатите, а официално системата ще бъде въведена догодина. Преди това ще бъде оформена наредбата, която разписва административния ред за подаване на съобщения за опасности и бедствия.

Какво всъщност представлява системата BG-ALERT?

BG-ALERT е система за разпространение на съобщения за предупреждение на населението в случаи на опасни събития. Системата трябва да ни уведомява при бедствия, извънредни ситуации и такива, които са заплаха за живота, здравето или имуществото ни. Информирането се случва чрез мрежите на мобилните оператори и ние получаваме съобщение на мобилните си телефони, таблети и някои смарт часовници, които поддържат технологията Cell Broadcast Service.

BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване. Съобщенията се изпращат единствено и само от компетентните държавни органи или институции, отбелязват в сайта на системата.

Всяко съобщение трябва бъде съпровождано от специфичен звуков сигнал, за какъвто именно сигнализираха и някои хора в сряда вечерта. При известяването трябва да има и кратка информация за вида на събитието и препоръки за това какви действия да се предприемат, ако има нужда от такива.

Съобщенията от BG-ALERT са безплатни и ще могат да бъдат получавани навсякъде на територията на България, където има 2G/3G/4G/5G покритие на мрежата. Комуникацията е еднопосочна и не се използват никакви данни за потребителите и тяхното местоположение.

Възможно е някои устройства да не получат съобщение или то да изглежда по различен начин. В тези случаи е необходимо да се обърнете за информация към производителя на устройството, отбелязват създателите на системата.

Припомняме, че загадъчно съобщение, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, изплаши много българи вечерта на 1 ноември. При повечето потребители съобщението е дошло с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои има “сигнал от президента”. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов успокои хората, като написа във Фейсбук, че няма опасност. “Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение”, успокои той.

“Крайно време е да имаме теква система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява”, категоричен е Божанов. Той добави, че МВР и по-специално пожарната трябва да подобрят процеса по тестване и посъветва: "test test" не е добро съобщение”.

Последва обяснение и от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов. От думите му стана ясно, че изпълнителят на софтуера по погрешка е въвел съобщението да се излъчи в реална среда, вместо в тестова. Джартов обясни, че грешката, която стресна абонатите на един от мобилните оператори, не е нито на МВР, нито на пожарната служба. Официално тестовете на системата за ранно предупреждение трябва да започнат на 7 ноември в област Габрово, съгласно предварително утвърден график.

Джартов добави, че е разработен сайт, на който се вижда графикът по области кога и къде ще се провеждат тестовете. На 29 ноември е предвидено проверките да завършат с национален тест в цялата страна.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм