На 9-ти февруари от 10:00 часа в търговски комплекс "Мания тауър" в Плевен ще се състои откриването на поредното, юбилейно 20-то издание на Международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2023“.

Очаква се за събитието в Плевен да пристигне служебният министър на земеделието Явор Гечев. За пореден път официален гост на международното изложение ще бъде и евродепутатът Цветелина Пенкова.

Тази година около 105 български и чуждестранни фирми ще вземат участие в изложението, което традиционно се организира от „Партнерс Експо“ ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен, под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите, в сътрудничество с пчеларските организации в България и с активното съдействие на Областна администрация - Плевен.

Традиционно на изложението, което ще продължи до 12-ти февруари ще бъдат показани и обсъждани от колеги в бранша и посетители, пчеларско оборудване и инвентар, специализирани платформи, ремаркета и фургони, восъчни основи, ветеринарни препарати и лаборатории, лицензирани производители на майки и отводки, пчелни продукти и техни производи, специализирана литература.

В хода на Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2023“ ще бъдат проведени и семинари с участието на утвърдени лектори от различни държави.

Един от акцентите ще бъде провеждането на Академия по пчеларство. Друга новост е, че тази година в изложението ще участват и технологични фирми които осигуряват възможност за наблюдение на пчелите от разстояние.

Съпътстващите прояви в програмата на „Пчеларство – Плевен 2023“ ще са: семинари, лекции, кръгла маса, Фестивал на меда, Конкурс „Най-проспериращ млад пчелар за 2022 година”, Детска тематична изложба: "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие".

Най-новото в програмата е провеждането на Фотоконкурс на пчеларска тематика.

Подробностите относно 20-то Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2023“ бяха представени на среща с журналисти в сградата на Областна администрация - Плевен, в която участваха: Лъчезар Табаков – управител на „Партнерс Експо“, доц. Юлиян Станчев - председател на Областния пчеларски съюз в Плевен и Румен Балински, също от Областния пчеларски съюз в Плевен. Домакин на срещата беше областният управител на Плевен Иван Петков.

Закриването на 20-то Международно изложение "Пчеларство - Плевен 2023" ще бъде на 12 февруари - неделя, когато на специална церемония ще бъдат връчени награди на фирми-участници в различни категории, както и награди за снимки и рисунки в двата тематични творчески конкурса.