Червеният пират е признал, че е заплашвал политици, магистрати и институции. Изпращал е заплахите от два мобилни телефона чрез десетки имейли, които е използвал. В действията му нямало политически нюанс. Нямал и съучастници. Предполага се, че именно той е автор на заплашителните имейли срещу съдия Владислава Цариградска, вицепремиера Мария Габриел и министри от кабинета.

Червеният пират беше задържан късно снощи. Той е 35-годишният Илко Захариев от Сливен, който води скитнически живот на територията на столицата. По данни на разследващите преди няколко месеца също е бил задържан. Предстои да бъде установено дали е вменяем и дали може да носи наказателна отговорност.

"Във връзка с отправените множество злонамерени заплахи към обществени личности от държавната и местната администрация, бяха предприети множество действия по установяване и задържане на лицето, заяви главен комисар Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция". По думите му при задържането снощи в района на Боянските гробища Червеният пират не е оказал съпротива.

„След задържането му ние установихме доказателства, които са относими към извършената от него престъпна дейност. Непосредствено след това бяха предприети действия по вече образуваното досъдебно производство, така че нямаме съмнения в това, че той именно стои зад тези злонамерени заплахи“, каза главен комисар Атанас Илков.

Той добави, че няма лица от криминалния контингент, с които е имал комуникация, и че в дейността му няма някакъв политически нюанс. 

Главен комисар Атанас Илков добави: „Той е изключително антисоциален. Няма лица, с които да комуникира и да контактува. Така че той живее сам, води клошарски начин на живот. Непосредствено след неговото задържане, беше направил самопризнания пред колеги, че той е извършил тези деяния или престъпления. Не само неговото самопризнание, а и доказателства, които ние откриваме по безспорен начин, установяваме, че той стои зад тези злонамерени обаждания.“

По данни на разследващите лицето страда от психично заболяване, но засега не е ясна конкретната диагноза. Следял е активно процесите в страната и публичните личности и така е избирал към кои от тях да отправи заплахите. По думите на комисар Илков, мъжът стои и зад заплахите към Община Сливен. 

Чуйте подробностите в прикачения файл.