Премиерата на една дългоочаквана книга, подготвена от един от най-известните изследователи, летописци и документалисти на пловдивската история - Димитър Райчев (Мимо Райчев), автор и съставител на редица знакови албуми и книги, посветени на Пловдив, носител на Специалната Награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос за културата на нашия град през настоящата 2023 година, ще се състои на 8 юни в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей на пл.“Съединение“ №1.              

Творбата е посветена на „Почетните граждани на Пловдив“ и обхваща всички удостоени с решение от Пловдивския общински съвет, почетни граждани на град Пловдив, в периода от 1879 до 2023 г. Общият брой на удостоените с това звание от началото до днес са 142 души.  

Книгата е пълноцветна, богато илюстрована, с много снимков и биографичен материал, твърди корици, суперобложка и в рамките на 296 страници.

Идеята за обявяване на „Почетни граждани” се заражда в българските общини, включително и в Пловдив още от Освобождението. Още в тези далечни  години се изгражда и един обобщен образ на изтъкнати дейци на обществено-политическия, стопанския и културния живот в родния ни град. Личности с особени заслуги за развитието на град Пловдив, оставили дълбоки следи в паметта на поколенията. Затова не бива да изненадва, че генерал-лейтенант Аркадий Столипин е първият Почетен гражданин на Пловдив, изпълняващ длъжността генерал-губернатор на Източна Румелия при Временното руско управление, име свързано с най-неотложните дела за следвременното възраждане на града. (За град София званието „Почетен гражданин” е въведено от генерал Владимир Вазов през 1929 г. - кмет на столицата от 1926 до 1932 г., 40 години по-късно от времето, когато Пловдив отдавна е оценил своите достойни граждани.)

Следват имена, за които може твърдо да се каже, че времето и до днес ни най-малко не е заличило блясъка на техните достойни дела – първият просветител на българите в Пловдив през втората половина на XIX век Найден Геров, основоположника на организираното българско книгоиздаване Христо Г. Данов, създателя на зелената система в града Люсиен Шевалас, градинар в градините на френския крал Наполеон III, на турския султан Абдул Азис, но влюбен в града остава в Пловдив до смъртта си (погребан e в пловдивските католически гробища). 

След доста дълга пауза от почти две десeтилетия за Почетен гражданин на Пловдив е избран патриарха на българската литература Иван Вазов, чиито най-ярко творчество е свързано с Пловдив.

Избран за Почетен гражданин през 1927 година е най-големият благодетел на Пловдив, Димитър Петров Кудоглу, създал със собствени средства „Дом на благотворителността и народното здраве” носещо неговото име, чиято цел е да води борба с най-опасните и най-тежките за обществото болести – „за бедните граждани безплатно, а за богатите – с пари”.

Отново следва пауза от почти двадесет години и след 9. IX. 1944 г., в едно силно променено икономическо и политическо време званието в повечето случаи е притежание на български и съветски държавни ръководители.

След промените през 1989 г. при различни през годините критерии, пловдивските общински съветници имат задължението да дават званието на най-достойните пловдивчани в областта на науката, словото, музиката, театралното и сценично изкуство, спорта и др.