Единадесетото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите се открива тази събота с традиционния фолклорен събор „Изворен глас“ и изложение „Чиста храна за нас и нашите деца“ в Смилян. Изложението на местни производители от Родопите е акцент във фестивала, представяйки екологично чисти продукти от планинския район. На 23 и 24 юни ще се изпълни „Еньовденска магия“ -  възстановката на Еньовденския ритуал на поляните в Горна Арда, допълни Годев.

Предвидени са много занимания за деца – ателие "Рисуваме цветя върху камък, асфалт и хартия", детски кът „Направи картина от фасули и бобови“, ботанически турове и др. Събитията от фестивалната програма продължават до 29 юни в родопските села Горна Арда, Арда, Могилица, Сивино, Смилян. За поредна година се организира посещение на първото в страната регистрирано находище на родопския ендемит – родопски крем при с. Сивино, допълва Илия Годев. Домакините от с. Арда ще посрещнат гостите на Фестивала на дивите цветя с дегустация на студени билкови напитки и мекици с домашно приготвени сладка. 

В тазгодишното издание на фестивала е допълнена темата за взаимодействието между флората и фауната и приноса на дивите животни за опазване местообитанията на растенията в природата. Фондация „По-диви Родопи“ ще се представи с филм и дискусия "Как дивите животни помагат за опазване местообитанията на растенията?“.