Председателят на ОбС на Родопи Георги Цанков няма да подкрепи присъединяването на Белащица към Пловдив. Това обяви самият той в писмо до медиите, след като подписката на жители на селото с искане за референдум за отделянето на населеното място от Община „Родопи“ беше  внесена в Общинския съвет на Родопи.

По казуса с присъединяването на Белащица към Пловдив - контратезите на кмета на Родопи и Инициативния комитет

Цанков категорично се обявява против това искане и призовава и колегите си да последват примера му. Според него, вече няколко мандата пловдивските кметове се заиграват с общините „Родопи“ и „Марица“, когато не могат да решат собствените си проблеми.

„Никой не може да ме убеди, че град Пловдив има интерес да присъедини Белащица и да налее в селото десетки милиони, камо ли да разреши проблема с кариерите. Някой помислил ли е как ще се отпусне бюджет на това село, ако то попадне в пловдивския район „Южен“, при положение, че бюджетите на районните кметства в Пловдив са минимални“, коментира Георги Цанков.

Според председателя на ОбС на Родопи жителите на общината, заедно с администрацията, трябва да обсъдят какво реално може да се направи за Белащица.