Данните за инфлацията на Националния статистически институт не са и няма как да бъдат манипулирани. Това заяви категорично председателят на НСИ Атанас Атанасов по време на изслушване в Народното събрание в сряда. Той беше извикан в парламента по искане на „Възраждане“, според които е възможно отчетената инфлация да не е реалната.

Атанасов обясни, че НСИ подлежи на ежемесечни проверки от Евростат и експертите стриктно следват статистическата теория и практика.

„Първата гаранция е, че Националният статистически институт стриктно следва статистическата теория и практика, която е не само утвърдена в България, не само утвърдена в Европейския съюз, но и световна такава.  Ние сме подложени на ежемесечни проверки. Инфлацията, включително хармонизирания индекс на потребителските цени, се проверява детайлно от Евростат“, обясни Атанасов.

Той подчерта, че данните не се публикуват на сайта на Евростат преди да бъдат детайлно проверени от самата институция.

„Националният статистически институт няма да си позволи да публикува каквито и да било данни без да е сигурен в качеството на тези данни. Още повече за чувствителни данни, каквито са данните за инфлацията в България“, посочи председателят на НСИ.

Според него всеки може да провери данните за цените на наблюдаваните над 800 стоки и сам да изчисли процента инфлация.

„Абсолютно категорично отричам да е оказван върху мен натиск да променям или манипулирам по какъвто и да било начин статистическите данни на Националния статистически институт в каквато и да било област, още по-малко в областта на инфлацията“, подчерта Атанасов.

Председателят на НСИ уточни още, че никога в историята на НСИ не е имало случай на манипулиране на данни.

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.